Jedną z najcięższych oraz stanowiących bezpośrednie zagrożenie życia reakcją związaną z alergią jest wstrząs anafilaktyczny. Nie podjęcie leczenia w odpowiednim czasie prowadzi do zgonu. Warto być świadomym, co może być potencjalnym czynnikiem wywołującym wstrząs, jakie objawy powoduje anafilaksja oraz w jaki sposób sprawdzić, czy znajdujemy się w grupie ryzyka.

Wstrząs anafilaktyczny opisywany jest jako nagła, szybko rozwijająca się, ogólnoustrojowa reakcja organizmu, która zagraża życiu i może prowadzić do śmierci. Ten bardzo silny odczyn spowodowany jest kontaktem z alergenem.

Do charakterystycznych objawów związanych z rozwijającą się anafilaksją zaliczamy:

  • Obrzęk języka, pokrzywkę, świąd
  • Spadek ciśnienia tętniczego z przyspieszoną akcją serca
  • Duszność, suchy kaszel, świszczący oddech
  • Bladość skóry z nadmierną potliwością
  • Zawroty głowy, utratę przytomności

Warto podkreślić, że może dojść do nawrotu wstrząsu, ujawniając się do 72h od pojawienia się pierwszych symptomów.

Czym może być spowodowana anafilaksja?

Najczęstszymi czynnikami wyzwalającymi anafilaksję są przede wszystkim jady owadów, leki oraz pokarmy. Dodatkowo występowanie chorób współistniejących, takich jak astma czy choroby sercowo-naczyniowe, zwiększa ryzyko wystąpienia silnego wstrząsu. U 20% pacjentów czynniki, takie jak wysiłek fizyczny, niesterydowe leki przeciwzapalne, alkohol, stres czy ostra infekcja mogą być również bodźcem zwiększającym ryzyko wystąpienia anafilaksji.

Rozwój alergologii pozwolił na wyodrębnienie głównych pokarmów o potencjalnie silnych właściwościach anafilaktycznych. Do grupy tej u osób dorosłych zaliczamy przede wszystkim orzeszki ziemne, skorupiaki oraz cytrusy. Natomiast u dzieci są to orzechy ziemne i laskowe, mleko krowie, jajka kurze czy też ryby.

Jak rozpoznać wstrząs anafilaktyczny?

Podstawowym kryterium rozpoznania wstrząsu jest obserwacja objawów klinicznych pacjenta. Symptomy anafilaksji są dość charakterystyczne, jednak mogą być mylone z astmą oskrzelową lub zatruciem pokarmowym. Istotne jest, aby określić czynnik, który jest wyzwalaczem reakcji.

W celu potwierdzenia wstrząsu wykonuje się również badania laboratoryjne, a wśród nich przede wszystkim oznacza się m.in. poziom histaminy. Próbka do badania powinna zostać pobrana do godziny od pojawienia się objawów. Innym testem wykorzystywanym w rozpoznaniu anafilaksji jest tryptaza we krwi. Warto podkreślić, że poziom tego enzymu może być prawidłowy u osób, które mają zdiagnozowaną alergię pokarmową.

W jaki sposób zapobiegać anafilaksji?

Anafilaksja jest stanem, który bezpośrednio zagraża życiu, dlatego tak ważne jest aby starać się mu zapobiegać. Istotne jest, aby określić, co wywołuje reakcję alergiczną i w miarę możliwości unikać kontaktu z tym czynnikiem. W celu ustalenia co nas uczula, należy udać się do lekarza alergologa i wykonać odpowiednie badania.

W ALAB laboratoria dostępna jest szeroka gama testów z zakresu alergologii, które pozwolą precyzyjnie określić nie tylko alergen, który wywołuje u nas reakcję, ale również białko wchodzące w jego skład, a następnie podjąć odpowiednie leczenie. Test ALEX wykrywa, która dokładnie cząsteczka może potencjalnie wywołać anafilaksję. To najszerszy dostępny na rynku panel wykrywający 295 alergenów w jednym oznaczeniu.

Więcej informacji o teście ALEX 295 znajdziesz na stronie www.testalex.com.pl